Нарязаните на парчета фигури от Паметника на Съветската армия са буквално

...
Нарязаните на парчета фигури от Паметника на Съветската армия са буквално
Коментари Харесай

В калта: Нарязаните на парчета фигури от ПСА са на поляна в с. Лозен

Нарязаните на части фигури от Паметника на Съветската войска са безусловно сложени в калта на поляна в софийското село Лозен.

На фотоси и видео на БГНЕС, снимано с дрон, ясно се вижда по какъв начин бронзовите детайли на паметника към момента не са прибрани в халетата, планувани за задачата.

Започва и изработването на техническа спецификация за плануваната реституция

От документи, публикувани по-рано през днешния ден от Областната администрация на София, излиза наяве, че е назначена специфична защита на частите, макар че в халетата не се вижда такава.

 Паметник на руската войска Снимка: БГНЕС

В 4:30 ч. през нощта отрязаните детайли на паметника бяха превозени до халетата в с. Лозен. Работници разглобяват скелето, издигнато към най-високата част на паметника в центъра на София.

Решението на съда не значи паметникът да бъде върнат още веднъж на постамента си

В проекта за демонтажа на паметника бе планувано всяка от фигурите да се разчлени на две елементи от кръста нагоре - половината на торса и главата и другата половина, всяка от които е към 4-5 тона. Запълнените с бетон крайници също бяха разграничени от кръста надолу и демонтирани поотделно.

Защо магистратите взеха това решение?

След две разпоредби на Административния съд в София областният шеф Вяра Тодева е наредила прекъсване на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпоредби са обжалвани в период, показват от регионалната администрация. От администрацията допълват, че съблюдават прецизно закона.

Паралелно това стартира изработването на техническа спецификация за плануваната реституция на фигурите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР